Rzeczywiście, Franciszek, syn ostatniego młynarza z Mokronosa, pracował jako górnik w Essen. Ożenił się po raz pierwszy przed 1906 r., ale nie mam żadnych informacji na temat jego żony ani miejsca ślubu. W każdym razie para miała córkę Sophię, która urodziła się 5 listopada 1906 r. w Essen (Steele). Prawdopodobnie matka zmarła podczas porodu. Franciszek ożenił się ponownie w Koźminie 27 sierpnia 1907 r. z Marianną Dobrą.
Nie zauważyłem, że przybycie 3 marca 1909 r. dotyczyło tylko Marianny, żony, i Sophii, córki. Być może Franciszek już tam był? A może 6 marca Franciszek dołączył do nich w Poznaniu. Franciszek ma dwóch braci, którzy mieszkają w Poznaniu.
W związku z tym 1 maja przeprowadzają się na ulicę Kościelną. 24 listopada rodzi się Mieczysław. Nie wiem jednak, skąd wziąłeś datę i miejsce chrztu?
Następnie 15 stycznia 1910 r. cała rodzina wyjeżdża do Koźmina, gdzie 21 stycznia siostra Franciszka bierze ślub. Z pewnością w tym okresie poczęli dziecko, ponieważ 16 października 1910 r. w Suderwich (dzielnica Recklinghausen) urodziła się mała Maria, która jednak przeżyła tylko kilka godzin.
W 1912 roku urodziła się moja babcia w Suderwich.
Ponieważ w październiku wybieram się do Poznania, Mokronosa i innych miejsc urodzenia moich przodków, poszukam tych ulic.
Bardzo dziękuję Grzegorzowi za rozszyfrowanie tego tekstu. Znalazłem już sporo informacji, ale teraz są one znacznie dokładniejsze

W rzeczywistości do niemieckich aktów używam Transkribus, a do poszukiwań w aktach Matricula:
https://data.matricula-online.eu/en/Czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób znalazłeś akt chrztu Mieczysława?
Bardzo dziękuję.