GrzegorzP napisał(a):
Dziękuję Leszku za odzew.
Czy to aby na pewno tenże Maciej Przybyłowicz jest Twoim przodkiem?
Mam co do tego duże wątpliwości, ponieważ wskazany przez Ciebie Wawrzyniec jednak nazywał się Przybylski. W parafii Dolsk w tym czasie występowało zarówno nazwisko Przybyłowicz jak i Przybylski i wiele wskazuje, że nie były to nazwiska tożsame. Dowiaduję się od Ciebie, że Maciej Przybyłowicz był dwukrotnie żonaty. Oczywiście niczego nie wykluczam, ale mam kilka pytań:
- Salomea Przywart była pierwszą, czy drugą żoną Macieja?
- kiedy i gdzie zawarł ślub z Barbarą i jakie było jej nazwisko panieńskie?
- masz datę urodzenia Wawrzyńca?
- jakie argumenty świadczą o tym, że rodzicami Wawrzyńca Przybylskiego z Lądka byli Maciej Przybyłowicz z Dolska i Barbara?
Nadmieniam, że z tego co dotychczas udało mi się ustalić wynika, że z Macieja i Salomei w roku 1772 urodził się Wojciech Przybyłowicz.
Panie Grzegorzu. Bardzo dziękuję za wysunięte zastrzeżenia, które zapewne są całkowicie zasadne. Chciałbym jednak i ja tu wysunąć pewne argumenty.
Mathias Przybyłowicz umiera w Dolsku w roku 1802. Wiek jaki mu zapisano to 78 lat co przekłada się na rok urodzenia 1724. Z tego wynika, iż ślub z Salomeą bierze w wieku 32 lat. Mój Wawrzyniec (syn Macieja) w chwili śmierci ma wiek określony na lat 90 czyli urodzony został około 1740 roku.
Biorąc pod uwagę, że wszystko jest moim zdaniem
"około" poza tym co istnieje w dokumentach, którymi dysponujemy to:
- Maciej Przybyłowicz rodzi się około roku 1724 r. i ma całkiem sporo czasu by ożenić się, spłodzić Wawrzyńca, owdowieć a w wieku 32 lat ponownie się ożenić (z Salomeą). Moim zdaniem nie ma co do tego wątpliwości;
- nie znalazł pan zapisu dotyczącego urodzenia Macieja a wyklucza Pan możliwość, że mógł urodzić się poza parafią Dolsk, wcześniej mieć inną żonę i dziecko gdzie indziej. W zapisie dotyczącym jego ślubu z Salomeą można tylko wywnioskować, iż Salomea była panną po formie zapisu nazwiska. Natomiast co do stanu cywilnego Macieja nie ma informacji;
- nazwiska w wieku XVIII a nawet XIX stabilne nie były. Jeszcze współcześnie pewne nazwiska są zapisywane na różne sposoby. Np. nazwisko "Zimny" może być zapisane dla kobiety jako "Zimny" lub "Zimna" (ta forma już zanika). Ze współczesnej perspektywy nie ma to znaczenia ale za jakieś 300 lat może mieć. 200-250 lat temu ktoś kto nazywał się w Dolsku Przybyłowicz w Lądku mógł być zapisywany jako Przybylski. Wawrzyniec z całą pewnością dokumentu tożsamości nie posiadał, najprawdopodobniej był analfabetą. Dodam tylko, iż Maciej biorąc ślub z Salomeą jest zapisany jako
Przybilewicz.
Wyklucza Pan zniekształcenie nazwiska z Przybyłowicz na Przybylski w obrębie dwóch parafii znajdujących się w dwóch różnych państwach a w obrębie jednej nie jest dla pana problemem Przybilewicz i Przybyłowicz ? Dlaczego ? Gdzie tu konsekwencja ? W Dolsku w 1631 roku ślub bierze Stanisław Przybysławski - czy jednoznacznie może go Pan wykluczyć jako przodka Macieja ?
- nie wiem jakie było nazwisko panieńskie Barbary. Nie wiem nawet czy nosiła w ogóle nazwisko. Nie wiem czy Pan zauważył, że nie wszyscy wówczas nazwiska posiadali. Nie dotarłem jeszcze do zapisu ślubu Macieja z Barbarą i nie wiem oczywiście czy go znajdę.
Panie Grzegorzu, słusznie mi Pan wytknął pewne niespójności w moim wywodzie. Niech będzie tak jak Pan chce - cofam więc, że Maciej z Dolska jest i Pana, i mój. I życzę Panu konsekwencji we własnych wywodach !
Pozdrawiam - Leszek Wojciechowski.