Jan M. Musielak napisał(a):
Talos napisał(a):
Witam,
Od wielu lat szukam daty i miejsca zgonu swojej dalekiej krewnej, która urodziła się w pobliżu Kicina i stąd moje podejrzenie, że może być pochowana na kicińskim cmentarzu parafialnym. Czy jest możliwe sprawdzenie tej osoby:
Marianna Bartkowiak (zd. Średecka) - urodzona w Kobylnicy dnia 1.12.1891 r. (USC Swarzędz-Gruszczyn, wpis nr 39/1891), córka Michała Średeckiego i Anastazji Buczyńskiej, prawdopodobnie żyła jeszcze w chwili wydania swojej córki za mąż, co miało miejsce 28.07.1945 r. Była żoną Kazimierza Bartkowiaka, który w lipcu 1963 r. powtórnie ożenił się w Inowrocławiu i z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że Marianna zmarła w latach 1945÷1963.
Jeśli jej mąż jako wdowiec zawarł związek małżeński w Inowrocławiu, to musiał przedstawić tam jej akt zgonu. Ten dokument powinien być przechowywany razem z protokołem przedślubnym w parafii ślubu lub w parafii wystawiającej licencję, jeśli ślub miał miejsce poza parafią zamieszkania. W tej ostatniej sytuacji w księdze zaślubionych powinna być informacja, która parafia wystawiła licencję.
Dodam, że Kobylnica należała w 1891 roku do parafii we Wierzenicy i tam odnotowano chrzest Marianny Środeckiej.
Dziękuję za wskazówki. Niestety nie jestem w stanie dotrzeć do odpowiedniego dokumentu z Parafii Wierzenica, gdzie być może istnieje jakiś zapisek o jej śmierci. Poszedłem jednakże tropem aktu zgonu, który powinien być przedstawiony przy powtórnym ożenku... i ujawniła się następna zagadka. Okazało się, że ojciec mojej ciotki, Kazimierz Bartkowiak nie był wdowcem wstępując w kolejny związek małżeński i tym samym nie musiał przedstawiać aktu zgonu swojej "pierwszej żony". Natomiast w Kartotece ewidencji ludności z lat 1870-1931, która jest częścią zespołu "Akta Miasta Poznania" (
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 002d7e_max) ten sam Kazimierz zapisany jest tam wraz z całą rodziną: żoną Marianną (zd. Średecką), synem Józefem i córką Jadwigą...