PiotrTarazewicz napisał(a):
Dzień dobry, Niedawno zrobiłem test DNA na jednej ze stron, oraz rozpocząłem tworzenie drzewa genealogicznego moich przodków.
próbuję dowiedzieć się czegoś o rodzie Zydor. Z informacji od mojej babci (Wanda Żółtowska, z domu Zydor) wiem że mój pradziadek Wacław Zydor (urodzony w 1900 roku w Pęckowie, powiecie czarnkowsko-trzcianeckim) pochodził z ziemiańskiej rodziny (podobno było w niej sporo księży, posiadali kino, sklepy - ale są to informacje niesprawdzone, pochodzące tylko od babci). Był powstańcem wielkopolskim, a później instruktorem i pilotem w 141 eskadrze myśliwców w Toruniu. Jego matka Jadwiga z domu Zydor, była panną gdy się urodził. Tu zaczyna się problem.
Ojciec mojego pradziadka nie jest znany. To znaczy gdy praprababcia Jadwiga z domu Zydor była w ciąży, ojciec dziecka zmarł (albo w restauracji, albo na zawodach, na festynie przy próbie podniesienia czegoś ciężkiego - wylew, pęknięcie naczynia lub coś w tym stylu - znów informacje niepewne od babci). Musiał umrzeć w okolicach 1899 - 1900, skoro mój pradziadek przyszedł na świat w 1900 roku. Moja babcia ma kłopoty z pamięcią i jedyne co jej przychodziło do głowy, to nazwisko "Frensch" lub "Frenś" że to mógł być ojciec mojego pradziadka. Przeszukiwałem google i wyskoczyło mi nazwisko Fręśko w powiązaniu z nazwiskiem Zydor poprzez inną stronę zajmującą się genealogią. Dziwny zbieg okoliczności, bo z tego co zauważyłem ten ród pochodzi z Rosko, a to wieś lub miasteczko obok Pęckowa, czyli jest duża szansa że faktycznie Jadwiga z domu Zydor i ktoś z rodu Fręśko mieli dziecko. Pradziadek Wacław Zydor, dostał w akcie urodzenia panieńskie nazwisko po matce. Pozostają mi tylko domysły.
Na jeden stronie znalazłem informacje o rodzie Fręśko. Jakub Fręśko (1832 - 1913 zm w Gębice koło Czarnkowa) i Marianna Fryś (1836 - ?) mieli m.in. synów: Andrzej (ur. 1865), Stanisław (ur. ?), Walenty (ur. ?) , Marcin (ur chyba w 1863 r.), Wiktor (ur chyba w 1858 r.), Wojciech Fręśko (ur. ?) --- teoretycznie któryś z nich mógłby być ojcem mojego pradziadka Wacława Zydor (ur. 1900 w Pęckowo - zm 1979 w Toruniu). Może ktoś z Państwa ma informacje czy któraś z tych osób zmarła właśnie w okolicach 1899 - 1900 roku ?
Drugie pytanie, poszukuje informacji o rodzie Zydor z Pęckowa, o rodzicach mojej praprababci Jadwigi Zydor ? Również tutaj nie mam pojęcia jakie nosili imiona. Przeszukując google, znalazłem informacje o Tomaszu Zydor (ur 1809 w Pęckowo) i Agnieszce Zydor z domu Wyrwa (ur w 1814 w Pęckowo), mieli dzieci: Mariannę, Tomasza, Pawła, Michalinę.
Tomasz Zydor (ur. 1856 w Pęckowo) i Józefa Zydor z domu Hellwich (ur 1865 w Pęckowo) mieli dzieci: Marię, Agnieszkę, Gertrudę, Małgorzatę, Wiktorię.
Natomiast Paweł Zydor (ur. w 1851 w Pęckowo) i Balbina Zydor z domu ?, mieli dzieci: Józefę i Jana. Czyli w tej linii nie ma Jadwigi Zydor.
Mogę tylko przypuszczać, że chodzi o inną linię rodu Zydor z Pęckowa. Może chodzi o brata Tomasza Zydor (ur. 1809) bo wtedy zgadzałoby się wg lat, że jego syn (urodzony około 1850 r.) był ojcem Jadwigi Zydor (urodzonej około 1880 r.). pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje
Piotr Tarazewicz
Ojcem Jadwigi Zydor urodzonej dn. 15-10-1880 r. w Pęckowie
był Chryzostom Zydor, matką Marianna z d. Wojtek.